Assalamualaikum..thanks sudi singgah..dtg lg ye!!

Wednesday, 27 February 2013

Petua kecantikan wajah



Assalamualaikum..

Wahhh kemain mama berkongsi petua gitew. 
Ehh pengetahuan yang ada untuk dikongsi bersama ye tak?
 mama tahu pasal petua ni pun ada dari ahli keluarga,
 kawan-kawan, baca kat majalah dan Google!
 Hahaaa.. informasi dari banyak sumber,
 mesti dah banyak website / blog share petua2
 macam ni tapi saje nak share kat sini jugak.. Bolehkn?

Kita selalu bergantung kepada produk skin care yang ada
di pasaran untuk penjagaan kulit muka. 
Apa kata kita cuba amalkan petua yang menggunakan
bahan-bahan semulajadi dan juga bahan yang mudah dapat
di rumah. Jimat dan bebas bahan kimia!

cantiknye2
PETUA PIPI KELIHATAN KEMERAH-MERAHAN
  • Kalau buat air teh kat rumah, jangan buang hampasnya.
    Sapu hampas teh itu dibahagian pipi, lepas tu
    biarkan selama 5 minit. Amalkan selalu, insyaAllah
    pipi korang akan kemera-merahan tak payah pakai blusher
    dah!

PETUA KULIT CERAH DENGAN LOBAK MERAH
  • Parutkan lobak merah. Gaul sebati dengan
    sebiji kuning telur dan sedikit jus limau nipis.
    Gunakan adunan ni sebagai masker di muka dan juga leher,
    biarkan hingga kering dan bilas. Amalkan 3 kali seminggu
    dan InsyaAllah kulit akan jadi cerah semulajadi.

great_skin
PETUA HILANGKAN PARUT DI MUKA
  • Ambil daun pegaga dengan akarnya sekali. Basuh 
    hingga bersih. Giling / tumbuk lumat daun pegaga tu. 
    Dah lumat tu sebatikan pulak dengan sedikit bedak 
    sejuk dan sedikit air. Lumur pada bahagian yang 
    berparut sebelum tidur. InsyaAllah parut akan pudar 
    kalau amalkan selalu.

PETUA ELAKKAN MUKA DINAIKI JERAWAT
  • Ambil beberapa helai daun jambu batu. 
    Giling / tumbuk sampai lumat. Campurkan 
    dengan bedak sejuk dan gaul sebati. Guna 
    sebagai masker di muka sebelum masuk tidur. 
    Amalkan selalu ye.
atau boleh cuba cara yang ni :
  • Giling / tumbuk lumat beberapa helai daun sirih 
    bersama-sama dengan beras dan beberapa titis air. 
    Gunakan adunan lumat tu sebagai masker dan tepek 
    kat muka sebelum tidur. Kalau amalkan selalu 
    insyaAllah jerawat susah naik kat muka.

PETUA UNTUK KULIT BERMINYAK 
  • Ambil sebiji atau setengah biji lemon, 
    perah jusnya. Campurkan jus tu dengan 
    putih telur lepas tu kacau sebati. Jadikan 
    masker kat muka dan biar dalam 15 minit gitu. 
    Lepas tu bila muka. Amalkan selalu, 
    insyaAllah masalah kulit berminyak akan berkurang.
  •  

Capture

Sekian petua yang mama nk kongsi kali ni. 
Heee saje je mama nak share kat sini. Tak salahkan. 
Bagi yang tak tahu, syukurlah kalau entry ni 
bakal menjadi sumber pengetahuan baru korang ye… 
Ada lagi kot petua dulu-dulu yang mama buat masa 
zaman sekolah tapi dah lupa.
maklum la krg dah tua...hahaha
tp yg paling mujarab..
Senyum selalu............




1 comment:

  1. informasi nya sangat menarik sekali, bagus gan pengetahuan ane jadi bertamabah, terima kasih postingannya bermanfaat sekali,,
    maaf boleh ,inta izin berbagai artikel saya, barang kali aja ada yang mau baca.. terima kasih gan sbelumnya..
    obat nyeri / tukak lambung obat luka gangren jelly gamat qnc ace maxs

    ReplyDelete

post2 yg terlepas

iklan blog!